donderdag 19 december 2019

Abyss + Kraken + Leviathan

Abyss is een al wat ouder spel, met 2 uitbreidingen die langere tijd niet te verkrijgen waren. Gisteren kwam het spel met beide uitbreidingen op tafel op Meeples.
Heb basisspel is tot 4 spelers, met de uitbreiding kan er een 5e speler bij. Dat verlengt wel de spelduur, maar aangezien dit een vrij vlot spel is dat niet al te lang duurt, kan dat geen kwaad.
Gameplay is vrij eenvoudig: Je hebt keuze uit 3 acties.
Ofwel draai je gekleurde kaartjes met 'geld', waarbij je tegenspelers 1e keus krijgen om dit te kopen. De prijs verhoogd wel per kaart die verkocht wordt, de 1e die iets koopt, betaald 1 parel, de volgende 2, daarna 3,... Je kan ook maar 1 kaart per beurt kopen. De kaarten worden elk om beurt omgedraaid. Als niemand iets koopt, kan je zelf beslissen om die te houden. Of je gokt en draait kaarten tot op het einde van het bord. Dan moet je de kaart nemen en krijg je er ook een extra parel bij.
Er zijn in de ene uitbreiding ook kaartjes zonder kleur. Wanneer je die later speelt, krijg je een of meerdere grijze parels, wat minpunten zijn op het einde van het spel. Je kan je grijze parels wel wegspelen op bepaalde voorwaarden. Wie op het laatste van het spel het meeste grijze parels heeft, krijgt nog extra minpunten.
Bij het draaien van de kaarten kan je ook een monster tegen komen. Dan kies je of je er tegen vecht (met rode kaarten) of niet. Vechten kan je extra punten of extra voordeel (bv sleutel) opleveren. Maar daarna stopt je beurt en krijg je dus geen extra kaarten of parel(s) meer. Vluchten zorgt ervoor dat je moet dobbelen en als er op die plaats al een monster ligt, krijg je wonden (minpunten) maar kan je je beurt wel verderzetten. Wie op het laatste de meeste monsters verslagen heeft, krijgt nog extra pluspunten.
Als 2e mogelijke actie kan je een stapeltje kaarten oprapen. Dat zijn kaarten die niet gekocht zijn in voorgaande beurten en die per kleur gesorteerd zijn.
Als 3e mogelijke actie koop je een Lord. Daarvoor moet je een aantal 'geld' afgeven, met de kleur die op de kaart staat en eventueel ook 1 of meer mogelijke kleuren (staat ook op de kaart aangegeven). Die Lord-kaart levert punten op. Je hebt op verschillende kaarten ook een voordeeltekst. En op bepaalde kaarten staat een sleutel. De laagste geldkaart die je betaald heb, leg je voor je neer, die levert nog punten op tijdens de eindtelling.
Wanneer je 3 sleutels verzameld hebt (door Lord-kaarten of door bv monsters te verslaan), krijg je keuze uit een 'plaats' die dan extra punten oplevert op het einde, maar die wel je voordelen van je kaarten afdekt.
Het spel eindigt als iemand 7 lords heeft. De andere spelers hebben dan nog 1 beurt.
Daarna volgt de puntentelling.
Ik vind dit een heel leuk spel. Artwork spreekt aan, mooi kleurrijk, speelduur is niet te lang. Toch wel heel wat interactie zonder echt gemeen te zijn (iets wat bij de kinderen wel in de smaak zal vallen). Bijna geen downtime. Geen moeilijke gameplay waardoor het wel heel toegankelijk is, maar tijdens het spel toch wel wat keuze-mogelijkheden. Veel herspeelbaarheid.
Dit spel is intussen besteld en komt in de collectie.

Geen opmerkingen: