dinsdag 10 december 2019

Terramara

Terramara is een workerplacement waarbij je per ronde minder plaatsen hebt waar je je meeples kan plaatsen.
Je start zoals een gewone workerplacement met een aantal meeples die je op plaatsen gaat zetten. Zet je je meeple op de plaatsen van de 1e ronde, dan krijg je die terug na die ronde. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je meeple in een gebied van een latere ronde te zetten maar dan ben je die kwijt tot die ronde achter de rug is. Na de ronde draaien de borden met workerspots op die plaatsen en komt er een groot veld vrij, waar je pas op kan spelen als je beide karren (1 van de tracks) dat punt gepasseerd zijn.
Een meeple kan je niet bij een andere meeple plaatsen, tenzij je op het wapentrack meer hebt dan de medespeler van wie de meeple is. Wanneer je dit kiest, ga je ook 1 stap achteruit op het wapentrack. Enkel je chief kan op een actieveld staan waar al iemand anders staat zonder zich iets aan te moeten trekken van het wapentrack of een stap af te geven.
Workerspots kunnen resources bevatten maar kunnen even goed bepaalde stappen op een track zijn. En wie het verste of het eerste (afhankelijk van het track) het einde haalt, krijgt extra punten.
Tussendoor ga je nog resources omzetten in betere resources, kaarten kopen die extra punten opbrengen en die bonussen of voordelen bevatten. En zo kan je een beetje een engine opbouwen.
Resources lijken in het begin schaars maar worden makkelijker te verkrijgen naarmate het spel vordert. Heel opvallend is dat het karrentrack echt wel heel belangrijk is. Als je daar niet voldoende op vooruit gaat, kan je amper nog acties uitvoeren.
De twist van de draaiende borden na die ronde is goed gevonden. Het zorgt er voor dat tijdens het hele spel er toch wel een schaarste is aan workerspots en je die dus zo goed mogelijk wil benutten. Of dat je een of meerdere meeples zal moeten opgeven om tijdens eerdere rondes op de beste actieplaatsen te staan van een latere ronde.
De iconen zijn in het begin niet altijd zo duidelijk, maar eenmaal je mee bent, herken je die snel.
Een goeie workerplacement die moeilijker is dan hij op het eerste zicht lijkt. Ik sluit graag een volgende keer opnieuw aan als deze op tafel komt.

Geen opmerkingen: