woensdag 18 december 2019

Underwater Cities

Dit spel is al een jaartje uit, maar ik had nog niet eerder de kans deze te spelen. Gisteren lukte het dan eindelijk wel.
Bij Underwater Cities ga je de actie van een kaart combineren met de actie van een workerspot. Je kan de actie van de kaart enkel doen wanneer je dezelfde kleur aflegt als de plaats van je workerspot. Je gaat dus moeten afwegen welke kaart je wil spelen in combinatie met welke actie. En welke (goeie) kaart je soms gaat weggooien om toch de actie van het bord te kunnen spelen.
Je hebt een handlimiet van 4 kaarten, dus als je meer kaarten krijgt door bepaalde acties, of je speelt bepaalde actiekaarten die wel meetellen voor je handlimiet (A), ga je daarna kaarten moeten discarden.
Workerspots kunnen zijn om resources te krijgen, iets te bouwen of iets te upgraden. Een actiekaart met de letter A spelen, een eindscore-kaart (die extra punten oplevert voor bepaalde voorwaarden) kopen,... zijn ook mogelijke acties op workerspots. En op sommige actiespots kan je ook de spelersvolgorde veranderen door vooruit te gaan op een track en daar ook nog bonussen voor te krijgen.
Het is de bedoeling dat je met je kaarten en actiespots mooie combo's gaat maken, wat engine-building. En dat je tunnels, cities, boerderijen, fabrieken,... gaat bouwen. Die leveren tijdens het spel resources en punten op. En na de laatste ronde, krijg je daar ook punten voor.
Een heel goed strategisch spel.
Er is dus niet superveel interactie, maar dat stoort niet. Je bent constant bezig, denkt al na over je volgende beurt, rekent,... en moet af en toe helemaal opnieuw nadenken als iemand net iets voor je neus heeft weggekaapt.
Dit spel verdient zeker alle positieve commentaren die je overal kan lezen.
Het enige nadeel dat ik kon ontdekken is dat je spelersbordje nogal snel verschuift en je dus erg voorzichtig moet zijn omdat anders je constructie schuift of valt.

Geen opmerkingen: