woensdag 22 februari 2023

Evergreen

Evergreen 
Card-selection, action-seclection en endgame-scoring
Er zijn 4 rondes. In elke ronde kies je om beurt x-aantal kaarten. Bij de kaart die je kiest ga je op die locatiekleur op je bord 1 van de vier standaardacties uitvoeren.
Standaardacties zijn:
- 3 boomstronkjes plaatsen
- 2 upgrades doen (stronkje naar kleine boom of kleine boom naar grote boom)
- 1 stronkje plaatsen en 1 upgrade doen
- 1 stronkje of 1 upgrade doen gelijk welke kleur op je spelersbord
Daarna mag je gelijk op welke locatiekleur op je bord de actie rechts onderaan de gekozen kaart doen. Wanneer je die actie doet, verschuif je ook een tracker bovenaan je spelersbord, waardoor de actie elke keer sterker wordt.
Mogelijke kaartacties zijn:
- boomstronken plaatsen
- upgrade van boomstronk naar kleine boom
- upgrade van kleine boom naar grote boom
- struik plaatsen (belangrijk omdat dit meetelt in punten)
- water plaatsen (hierdoor gaan alle aangrenzende boomstronken of kleine bomen een upgrade krijgen)
- punten
Wanneer elke speler gekozen heeft, gaat de kaart die niet gekozen werd naar een aflegstapel. En dit is voor endgame-punten.
Na elke ronde scoor je je bomen. Dit wil zeggen dat je kijkt naar waar de zon zit en welke bomen schaduw geven en welke er scoren. Elke ronde schuift de zon door en scoor je dus vanaf een andere hoek.
Daarnaast scoor je ook de waarde van je grootste bos. En hierbij tellen struiken ook mee. Als je die dus goed plaatst (in de schaduw van bomen), kan je op die manier je bomen laten scoren maar toch aangrenzend blijven voor je grootste bos.
Op het einde scoort iedereen nog het aantal punten per grote boom in de gebieden van de kaarten die niet gekozen werden, afhankelijk van het aantal zonnen per kaart. En dit kan toch behoorlijk oplopen.

Conslusie:
Op basis van kleurenpalet en artwork zou ik dit spel nooit een blik gegund hebben. Daaronder blijkt echter een leuke puzzelaar te zitten. Er zijn ook verschillende manieren mogelijk om goed te scoren. Het is ook wel fijn dat de scores vrij gelijklopend waren, ondanks dat we op verschillende gebieden en manieren speelden. Goed gebalanceerd dus.
Deze hoef ik niet per sé in de collectie maar zal ik met veel plezier aansluiten wanneer hij op tafel komt in de vriendengroep.

Geen opmerkingen: