vrijdag 10 februari 2023

Shogun No Katana

Shogun No Katana
Workerplacement, set-collection, resource-management, tile- en grid-movement
Er zijn 4 rondes en na de 4e ronde volgt er nog een endgame-scoring.
In je beurt ga je een werker plaatsen.
Mogelijke acties:
- startspeler + geld
- resources kopen en extra kaart
- zwaarden kopen (tegel) en extra kaart
- een family-member (ver)plaatsen en de actie(s)/voordelen ontvangen. Wanneer een andere speler dit doet, mag je zelf 1 van de acties/voordelen triggeren waar je family-member staat.
- een biddende monnik op een geldtrack verplaatsen en 4 verschillende resources upgraden op je zwaarden. Je ontvangt geld voor iedere resource die je gaat upgraden, hoeveel je ontvangt is afhankelijk van waar je monnik staat op het geldspoor van die resource. Wanneer een andere speler dit doet, mag je 1 resource upgraden en krijg je geld voor die resource.
- een rij of kolom op je grid activeren waarbij je de gevraagde resource levert op je zwaardtegel en je je zwaard opschuift naar de volgende rij of kolom.
Je kan altijd met munten een grote monnik kopen. Dit is een extra werker in die ronde. En dit levert ook nog extra voordelen per locatie op. 
Wanneer je bepaalde acties doet die matchen met je kaart(en), kan je met de verworven kaarten extra voordelen of acties krijgen. En je kan die mits betalen daarna ook onder een rij of kolom op je grid plaatsen.
Zwaarden starten dus op een grid en moeten geactiveerd worden. Daarbij ga je schuiven naar de resource die als volgende op je tegel staat en die resource leveren. Je gaat al snel verschillende zwaarden in play hebben, dus je moet goed kijken in welke volgorde ze schuiven op je grid, zodat ze elkaar niet blokkeren. 
Wanneer je zwaard de benodigde resources heeft, scoort het. Daarbij krijg je punten op basis van de tegel zelf, de ronde waarin je dit afwerkt en de upgrades van resources leveren ook nog punten op. Ook krijg je de bonus van de rij en kolom (en de extra bonus van de ondergeschoven kaarten indien van toepassing). 
Daarna mag je max 2 resources kiezen die je aan kant legt om je shogun no katana (je grote versierde zwaard) te maken en die ook op het grid te leggen en te laten bewegen.
Met afgewerkte zwaarden speel je ook extra werkers vrij zodat je die ook kan inzetten en je dus meer acties kan doen.
Wanneer je past, kies je uit de 4 openliggende endgame-scoring kaarten eentje. Zo heb je ook een extra doel om naar te spelen.
Na 4 rondes is er de eindtelling. Daarbij krijg je nog punten voor je endgame-scoring kaarten (per kaart max 12) en voor de kaarten van de shogun no katana (bv wie deze als 1e afgeleverd had, wie de meeste resources had,...). Daarnaast heb je ook nog de vlaggetjes die je verzamelde van de geleverde zwaarden die per voor de verschillende kleuren nog punten opleveren van set-collection.

Conclusie:
Wat een pareltje! De deluxe-uitvoering ziet er prachtig uit, de componenten zijn topkwaliteit, stevig, mooie originele metal coins,...
Gameplay-gewijs is dit ook een super spel. Workerplacement met veel interactie zodat de downtime eigenlijk goed meevalt. Je bent vaak betrokken in de beurt van 1 van je andere spelers. Het grid-schuiven van je zwaardtegels is echt uniek en werkt goed. Natuurlijk is het zwaarden afwerken de grootste vorm van punten, maar ook hier kan je in variëren. Ga je voor meer en kleinere zwaarden of ga je net voor grote zwaarden en speel je minder snel extra werkers vrij,...
Met 4 spelers is deze wel het beste, omwille van de nodige interactie. Ik zou hem daarom misschien nog wel met 3 spelen maar zeker niet met 2 spelers (of solo).
Niet in eigen collectie, wel in die van de spelersgroep. En deze zal zeker nog op tafel komen want we waren alle 4 enthousiast.

Geen opmerkingen: