vrijdag 3 februari 2023

Verdant

Verdant
Van dezelfde makers van Cascadia. En dat merk je wel duidelijk. Zelfde soort mechanisme, net iets anders van spel maar wel veel gelijkenissen.
In je beurt kies je een plant met token of een kleurkaart met token en legt die in je tableau. Grenst die aan het juiste zonlicht-symbool van je plantenkaart, dan krijgt deze 1 verdant (blaadje). Wanneer je het benodigde aantal verdants hebt, scoort de kaart de punten en krijgt een bloempotje (met of zonder punten).
Kleurkaarten en plantenkaarten moeten altijd afwisselend liggen in je tableau van 3x5.
De kaart die niet gekozen werd, krijgt een duimpje. Duimpjes kan je inwisselen voor verdants (blaadjes) of gebruiken om bv rij kaarten te veranderen of een kaart of token te kiezen die geen paartje vormen.
Tokens zijn groen en die kan je inzetten om planten extra te laten groeien. Of ze zijn 1 van de 5 kleuren van de kleurkaarten en hebben een symbool. Kan je deze laatste op het juiste kleurtje leggen, dan scoort de kaart dubbel. Maar daarnaast zijn ook de symbolen van belang. Want elk verschillend symbool levert ook nog eindpunten op en dit kan wel serieus oplopen.
Het spel stopt wanneer iedereen zijn 3x5 grid heeft gelegd
Scoring is de vervolmaakte plantenkaarten, de bloempotten, de symbolen van de tokens en de aangrenzende plantenkaarten van dezelfde kleur als de kleurkaarten leveren ook nog een punt (2 in geval dat het kleur symbooltoken overeenkomt) op.

Conclusie:
Supermooi artwork van de planten. Leuk puzzeltje om te maken. Ideaal fillertje of familiespelletje. Als deze op tafel komt, schuif ik met veel plezier aan.
Wij speelden nu de basis-variant. Er zit wel nog een aspect meer in dat er een aantal doelkaarten getrokken worden die ook punten kunnen opleveren en zorgen voor wat meer variëren en herspeelbaarheid.
Maar als ik dan toch vergelijk, vind ik Cascadia net iets meer hebben omdat je daar ook nog de area-control hebt waardoor het net wat interactiever en uitdagender wordt.

Geen opmerkingen: