woensdag 22 februari 2023

Terracotta Army

Terracotta Army
Workerplacement, miniature-placement, rondel, en area-control
Er worden 5 rondes gespeeld en na iedere ronde volgt een scoring wie het meeste van iets heeft (tokens die op de scoringtrack liggen)
In je beurt kies je 1 van de plaatsen op de rondel. Die acties ga je van boven (middelste cirkel eerst en zo naar buiten toe) naar onder afwerken. De wielen van het rondel draaien in tegengestelde richting en gaan elke ronde 1 slag draaien. Maar je kan in je beurt ook zelf 1 van de wielen draaien door te betalen. Zo kan je een al gekozen actie soms terug vrijspelen.
Mogelijke acties:
- klei krijgen
- munten krijgen
- klei betalen om een mini-krijger op het bord te plaatsen (caramal, chocolade, grijs of wit)
- kleine meeple naar grote meeple omtoveren (grote meeples kunnen een actie waar een kleine meeple staat nogmaals kiezen)
- een token leggen bij een actie op het spelbord zodat je die actie later gratis kan uitvoeren als je die opnieuw kiest in de rondel (bv klei krijgen, munten krijgen, een actie 2x doen, rode pion verzetten, wapens smeden,...)
- een wapen smeden en de token omdraaien
- een paard, monnik,... mini op het spelbord brengen
Na elke ronde wordt er gescoord. Dit wil zeggen dat elke rij en kolom waar de rode marker staan gaan scoren en waarbij gekeken wordt wie op die rij/kolom de meerderheid heeft. De andere spelers die er aanwezig zijn, krijgen ook punten. Daarnaast gaan ook bepaalde niet aan een speler gerelateerde mini's scoren voor de rij of kolom waar ze staan. 
Ook wordt er gekeken naar wat die ronde scoort (bv een bepaald stuk op het spelbord, klei,...) en gaan er daar punten voor gegeven worden.
Na 5 rondes is het spel gedaan en wordt er nog een eindscoring gedaan. Daarbij ga je per kleur mini kijken of die in een groepje staat en per kleur speler krijg je dan nog punten voor elke mini in die kleur. Mini's die alleen staan, krijgen geen punten en worden verwijderd. Daarna gaan ook de monniken nog scoren, wie de meerderheid heeft rond de mini van de monnik, scoort.

Conclusie:
Bij het zien van de titel en mini's was ik al verkocht. Omdat hij al in de spelersgroep zat, heb ik hem niet aangekocht. En daar nu toch wel serieus spijt van. Want deze werd zowel door B als mezelf heel goed bevonden. Niet moeilijk van regels/acties maar zoveel mogelijkheden om te scoren, volop interactie,... Deze willen we zeker nog spelen.
En toeval wil dat het spel in de spelersgroep te koop ging staan omdat het toch niet zo'n succes was bij de eigenaar. Wij zijn dus straks trotse bezitters van dit spel.

Geen opmerkingen: