vrijdag 3 februari 2023

Merchants Cove

Merchants Cove
Worker Placement die heel asymmetrisch speelt. Ieder karakter heeft een compleet andere manier van spelen.
Dit maakt dat het moeilijk is om spelverloop uit te leggen, want je weet niet hoe de andere karakters spelen en het is ook niet van belang dat je dit weet.
Globaal kan ik wel samenvatten:
Je gaat je werker plaatsen en betaalt de actie in tijd. Door de acties ga je kunnen voordeelkaarten kopen, grote goederen of kleine goederen verdienen en meeples toewijzen aan een boot. Wanneer je de laatste meeple in een boot plaatst, kies je waar die boot naartoe gaat. De havens vragen grote of kleine goederen en die brengen punten op adhv de kleur meeples in de boot. De meeples van de boten die niet in een haven geraken, gaan naar de kades en komen niet meer terug in de voorraad meeples. Dus statistisch gezien is de kans kleiner dat die kleur goederen gevraagd wordt.
Daarnaast ga je door bepaalde acties, doomkaarten krijgen. Doomkaarten kan je ook terug wegspelen en dat is ook nodig want anders ga je op het einde van het spel toch wel wat minpunten oprapen.
Na 3 rondes eindigt het spel.

Conslusie:
Artwork is leuk. Spel neemt wel véél plaats in op tafel. Ieder heeft een groot eigen spelersbord. En dan is er nog het grote algemene spelersbord met de boten, het puntenspoor, de kades en havens en plaats voor de kaarten die je kan kopen.
Gameplay vond ik helemaal niet goed.
Enerzijds heel asymmetrisch waardoor je eigenlijk totaal niet weer waar een ander op speelt. Daardoor dus ook geen interactie. En de karakters zijn niet gebalanceerd. Het ene karakter speelt zoveel makkelijker dan het andere. Waardoor het ofwel 'speeltafel quote': gewoon saai is. Of net heel frustrerend is omdat het zoveel moeilijker is dan de anderen om te bekomen wat nodig is. Tel daar dan nog bij dat de meeples die getrokken worden heel random zijn. En dan wordt het wel heel moeilijk om naar iets toe te werken.
Blij dat ik deze kon testen. Vooral blij dat we deze niet gebacked hebben toen de kickstarter liep, want het is niet eentje die ik nogmaals wil spelen.

Geen opmerkingen: