zaterdag 18 november 2023

Barcelona

Barcelona
Eén van de toppers van afgelopen zomer. Maar aangezien we deze zelf niet in de collectie hebben, moest ik wel even wachten tot ik hem eindelijk kon spelen.
Er zijn 3 rondes met een tussentijdse scoring. En daarna volgt nog de eindscoring van je spelersbordje.
Een beurt bestaat uit je 2 citizin-tokens op een kruispunt op het bord leggen. Daarbij trigger je dan de actie van de kolom en rij waar je staat. En eventueel ook een diagonale actie als je in die lijn staat.
Mogelijke acties:
- Vooruit gaan op het track. Dit zal je multiplier worden voor de tussentijdse score voor die ronde. (En gaat achteruit bij bepaalde bouwacties)
- 2 kleine straten bouwen waarbij je het voordeel dat je afdekt krijgt en 1 punt + 1 punt per aangrenzend straat krijgt
- multiplier voor scoringstegels op je spelersbord aanpassen
- 2 munten krijgen
- 3 punten en 1 resource krijgen
- een scoringstegel voor op je spelersbord nemen
- een huis kopen. Je betaalt de munten, krijgt een actie, de punten en 2 stappen vooruit op het track. Je mag maar 1 huis van elk hebben en huizen verminderen in kostprijs maar ook in punten voor de volgende speler(s).
- Een tegel van je bordje vrijspelen en aangrenzend aan een andere tegel op het grid leggen. Je maakt zo plaats voor meer resources, krijgt punten op het einde van het spel en krijgt het voordeel dat je afdekt.
- 1 grote straat bouwen waarbij je het voordeel dat je afdekt krijgt en 2 punt + 2 punten per aangrenzend straat krijgt
- Een kruispunt bouwen. Je krijgt de nog niet afgedekte voordelen in de aangrenzende straten. En wanneer iemand later zijn citizins op je tegel plaatst, krijg je een voordeel (geld, resource,... afhankelijk van hoeveel je er vrij speelde)
- Tram-actie. Je kan tot 2 straten verplaatsen en je passagier (blokje) afzetten. Daarbij betaal je geld/resources. Als er al een straat ligt waar je je blokje legt krijgt de eigenaar van die straat nogmaals het aantal punten die de straat oplevert. Zelf speel je zo extra punten vrij op je spelersbordje. En als je het goed kan timen, leg je je blokje op een eigen straat waardoor je dubbel gaat scoren.
Nadat je je acties gedaan hebt, moet je bouwen indien mogelijk. Maakt niet uit waar je zelf je citizins plaatste, als er een mogelijkheid is op het bord, ben je verplicht te bouwen. Je kiest wel zelf wat je bouwt van de gebouwen die op dat moment mogelijk zijn. Een gebouw betaal je met citizins die rond het gebouw liggen. Je krijgt voordelen zoals bv punten, vooruit op het track, op je spelersbordje een schijf vooruit zetten die je voordelen/punten oplevert wanneer je naar het volgende kanteel springt,... Maar voor sommige gebouwen ga je ook achteruit op het track ipv vooruit.
De citizins die je gebruikt leg je op het spelbord onder de tussentijdse scoringstegels. Deze dienen als time-tracker want wanneer een rijtje vol is, volgt deze tussentijdse scoring. Daarna speel je gewoon verder met de volgende speler aan beurt.
Na 3 rondes zit het er op en tel je nog de punten bij van wat je vrijspeelde op je spelersbordje en van persoonlijke scoringstegels.

Conslusie:
Componenten zijn mooi, artwork is top. Symbolen zijn ook vrij duidelijk. Het is wel behoorlijk kleurrijk en wanneer je bezig bent met spelen kan het wel snel druk overkomen.
Gameplay is goed. Goochel je graag met punten, dan is dit eentje waar je duimen en vingers zal bij aflikken. Scoren doe je sowieso. Hoeveel en hoe, dat is aan jou om te bepalen. Een veelheid aan acties, een veelheid aan mogelijkheden.
Het lijkt veel in het begin maar eigenlijk valt het wel mee. De acties zijn an sich niet moeilijk. Het is vooral zien wat je kan triggeren en hoe dit verder kan exploderen in punten. En niet op alles spelen maar wat focussen. 
Herspeelbaarheid is groot. Enerzijds heb je de vele mogelijkheden voor tussentijdse scoring. Daarnaast kan je ook nog de plaatsen van de acties aanpassen zodat elk spel andere actie-combinaties heeft.
Hoewel B in het begin twijfelde (te veel!), vond hij hem na het spelen wel goed. Niet om per sé in de collectie te hebben, wel om nog eens aan te sluiten. En ik sluit me daar bij aan.

Geen opmerkingen: