maandag 26 augustus 2024

Basiliek Covadonga, Grot van Pelayo, Cangas de Onís

Waar we zondag door de hevige reden niet meer tot de basiliek geraakten, gingen we vandaag- ondanks het miezerweer- toch de uitstap doen.
Op het gemak, geen haast, gewoon rondkijken en alles bezichtigen.
De basiliek zelf is mooier vanbuiten dan vanbinnen. Maar het was toch de moeite om tot daar te gaan. De grot en de gehele site is eerder een bedevaartsoord. Leuk om eens te zien, maar dat is het dan ook. Wel grappig om te zien: een automaat om kaarsen uit te halen ipv drank of snoep.
Op de terugweg stopten we langs een souvenirwinkel. En van daar reden we door naar Cangas de Onís. Vooral gekend als de eerste hoofdstad van het koninkrijk Asturias. En ook hierin speelt Pelayo een grote rol. (Eerlijk, voor onze reis had ik nog nooit over Pelayo gehoord!) 
De belangrijkste bezienswaardigheid in Cangas de Onís is de Romaanse brug met een kopie van het ‘kruis van de overwinning’.
Al zal het voor N wel iets anders zijn waar ze aan denkt als we het over Cangas de Onís hebben: souvenirs. Je valt van het ene souvenirwinkeltje in het andere. De ene al wat interessanter of authentieker dan de andere. Maar voor shopping-queen N wel iets waar ze haar hartje kon ophalen. Ze wou zelfs graag op de foto met de koe van Ale-Hop, een Spaanse winkelketen in de aard van de Flying Tiger.
Na daar een uurtje te hebben rondgelopen en iets gegeten te hebben, keerden we terug naar het huisje. Met verschillende stops onderweg. Alleen jammer dat met de vele wolken er van het uitzicht weinig echt te zien was op de mirador. 
Als laatste stop gingen we nog de preromaanse brug ‘La Vidre’ bekijken. Knap hoe dat brugje na al die tijd nog bewaard is gebleven en in goede staat is. En het uitzicht op de rivier is natuurlijk ook mooi.












Ale-Hop meisje

Cangas de Onís

Mirador

La Vidre

Geen opmerkingen: