donderdag 22 augustus 2019

Cesky Krumlov

Toeristisch tot en met, dit Unesco-werelderfgoed-stadje. Maar als je in de buurt bent, is het zeker wel de moeite. Het museum, de toren en het kasteel zijn zeker een bezoekje waard. De drukte en de talloze souvenirswinkeltjes, daar kies je zelf hoever je daarin meegaat.
Wij gingen resoluut voor de cultuur. Als laatste halfuurtje nog wat flaneren door de straatjes. Wetende dat we sowieso volgende week nog een bezoekje brengen en dan effectief wat souvenirs gaan shoppen.
Als eerste wat je ziet als je toekomt is een soort viaduct. Indrukwekkend. Je steekt daarna een houten brug over en dan zie je het kasteel in volle glorie. Door de slingerende straatjes geraak je boven en kan je bij de toegang tot het kasteel. De Rosenbergs (bezitters en verbouwheren van het kasteel) hadden iets met beren, dus kan je nu nog altijd 2 beren zien onder de brug. Echte beren.
Daarna kom je in de 2e courtyard met het museum en de toren. Het museum toont niets nieuws maar is wel eens leuk. Al mag je niet schrikken als je plots een aangekleed skelet in een soort glazen tombe ziet. Vooral de fotomuur over hoe het leven er aan toe ging in de verschillende kastelen (zowel oa het kasteel van Cesky Krumlov als het kasteel Hluboka nad Vltavou zijn te herkennen) is interessant.
De toren is vanbinnen niet zo indrukwekkend. Vooral veel smalle trappen. Maar het uitzicht boven is wel spectaculair! Je ziet echt het hele stadje, wat mooie beelden oplevert.
Daarna volgde het bezoek aan het kasteel, vanuit de 3e courtyard. Er zijn 3 mogelijke geleide bezoeken. Wij kozen voor de 1e, dit leek ons de interessantste om zo veel mogelijk te zien. Al lijkt de theatertour ook de moeite, maar die was best prijzig en die begon pas anderhalf uur later. Onze gids was Duitstalig en vooral N pikte dit vrij snel op om genoeg te begrijpen wat ze vertelde. Jammer genoeg mocht je binnen geen foto's nemen. Maar we zagen opnieuw adembenemende zalen, vooral de gemaskerde zaal sprong in het oog.
Na het bezoek aan het kasteel gingen we nog verder naar de volgende courtyard. Over de bogen van het 'viaduct', dat je ziet als je Cesky Krumlov binnenkomt.
Na het eten kuierden we nog wat door de straatjes, zagen nog een paar mooie uitkijkpunten en was B zo lief om eens een foto van mij en de kinderen te nemen.
Een geslaagde dag!

Geen opmerkingen: