dinsdag 20 augustus 2019

Olsina - Zlabek - Hodnov - Olsina

Een bewolkte dag, dus we verkennen te voet de omgeving. Een wandeltochtje van zo'n 9 km. Met een paar mooie uitzichten. Gestart langs een wandelpad maar het laatste stuk langs de gewone weg moeten stappen.
Zlabek:
Een paar foto's van de spoorweg zijn heel duidelijk: "Don't try this at home!". De kinderen kennen de gevaren van de sporen, weten dat een trein niet zomaar kan stoppen en dat spoorlopen levensgevaarlijk is. In Tsjechiƫ ligt het net iets anders. Hier loopt deze spoorweg letterlijk door een bos, rijden er amper treinen en zijn er geen overwegen maar loopt het wandelpad gewoon langs en over de spoorweg. De trein geeft een geluidssignaal af (toetert) wanneer hij een 'overweg' nadert dus je weet op tijd dat er gevaar dreigt.
We zagen vanuit de verte ook een meer, een uitloper van het Lipnomeer.
Hodnov:
We waren dit dorpje al een aantal keren gepasseerd met de auto. Een aantal bewoonde huizen, sommigen oud en versleten, een paar wat gerenoveerd. Maar vooral heel veel leegstand. Huizen die op instorten staan. Zelfs de kerk, die in 1994 gerenoveerd werd, is niet meer toegankelijk wegens te gevaarlijk.
Er is veel armoede, mensen trekken weg, het leven is hier hard. Vooral in de winter. Dat vertelde ook de eigenaar van ons vakantiehuisje. En je ziet het ook in de omgeving.
Zlabek:
 Hodnov:

Geen opmerkingen: