vrijdag 9 augustus 2019

Sentient

Dit rekenspel met dobbelstenen-manipulatie speelden we al eens eerder. Het was B toen niet zo goed bevallen. Op verzoek van een medespeelster, kwam het toch nog eens op tafel. En dit keer viel het net wat beter mee dan gevreesd.
Je gaat in spelersvolgorde een kaart kiezen en zet je meeple boven die kaart. Je kan kiezen om er een extra 'dopje' aan toe te voegen. Die dopjes kunnen belangrijk zijn om bij te zetten om een kleurdriehoek binnen te halen. Maar soms heb je die ook nodig om een dice-manipulatie af te dekken. Dus het is goed nadenken wanneer je al dan niet op safe wil spelen bij je manipulatie van de dobbelstenen of wanneer je net dat kleur van driehoek wil binnenhalen.
Je kiest waar je je kaart legt en voert de manipulatie van de dobbelsteen uit (of net niet als je beslist die af te dekken). Afhankelijk van de voorwaarde van de kaart, zal je later punten scoren. Ook de kleur van een kaart is belangrijk bij de eindtelling na de laatste ronde.
Je kan éénmaal passen, dan gaat je schijf onderaan de stapel en wordt zo de nieuwe spelersvolgorde bepaald. De bovenste schijf is in de volgende ronde als 1e aan de beurt.
Een ronde duurt tot iedereen 4 kaarten onder de dobbelstenen heeft liggen. Dan wordt er gescoord.
En daarna wordt er gekeken wie het meeste meeples en dopjes heeft staan bij het kleur. Diegene met de meeste, krijgt het driehoekje, de 2e krijgt een punt. De anderen niets.
Na de 3e ronde volgt er nog een eindscoring. Daarbij tel je het aantal kaarten van een kleur en vermenigvuldig je dit met het aantal driehoekjes van die kleur.
Het blijft voor ons niet het favoriete spel, niet echt ons ding. Maar wie van dit soort rekenen en dobbelstenen manipuleren houdt, zal hier wel plezier aan beleven.

Geen opmerkingen: