donderdag 1 augustus 2019

Pax Pamir second edition

Een area-control die zich afspeelt in het Afghanistan van de 19e eeuw.
Je kiest in het begin met welke factie je speelt, de Russen, de Britten of de Afghanen. Maar gedurende het spel kan je op een aantal manieren veranderen welke soldaten je steunt. En dat kan het spel helemaal omgooien. En helpt je ook als je vast blijkt te zitten met een alliantie.
Iederen beurt heb je 2 acties. Je kan een kaart kopen of een kaart spelen. Een kaart koop je van alles wat open ligt op de markt. Hoe verder naar rechts, hoe duurder die wordt. Tussen die kaarten kunnen ook events (die ingaan wanneer ze gediscard of aangekocht worden) en dominance kaarten (puntentelling) liggen.
Een kaart speel je door ze op tafel te leggen en de acties van de rechterkant uit te voeren. Mogelijke acties zijn: een leger plaatsen, een weg plaatsen, een spion plaatsen of een tribe plaatsen. Wanneer je de kaart een volgende keer activeert, kies je een actie die onderaan de kaart staat. Dit kan zijn bewegen (zowel legers als spionnen), vechten (spionnen of legers van een tegenstander wegnemen), een kaart vernietigen (als je een spion op die kaart staan hebt), geld ontvangen via taksen, bouwen, of influence kopen door een gift te geven.
Je hebt maar 2 acties per beurt, maar als de minaret op een bepaalde stroming staat (kroon, gevecht, politiek, voedsel) dan kan je een gratis actie doen van 1 van die kaarten die in je play-area liggen.
De bedoeling is dus om je zo sterk mogelijk te maken (en andere tribes, legers en spionnen te verslaan en verwijderen) want wanneer de dominance-kaart gediscard of gekocht wordt, volgt een puntentelling.
Er zitten 4 dominance-kaarten in het spel. Maar het spel kan ook eerder eindigen als 1 persoon meer dan 4 punten voorsprong heeft op de 2e speler.
Conclusie: area-control, intriges, wisselende allianties, backstabbing,... allemaal in 1 spel. I like it!
De houten onderdelen zijn ook erg mooi. Voor wie graag wat meer geschiedenis mee krijgt, staat er altijd een korte tekst bij de aangekochte soldaat. Het tapijtje dat dient als speelbord is thematisch gezien wel super en ziet er mooi uit. Echt handig om op te spelen is het echter niet, het schuift weg en is niet effen waardoor het niet zo overzichtelijk blijft.
Ik wil het spel zeker nog eens spelen!

Geen opmerkingen: