maandag 18 juni 2007

Rapley

"Baby's met een lepel voeden uit een potje is niet goed"
Baby's met behulp van een lepeltje voeden uit de vele soorten potjes met 'pureevoedsel' die momenteel op de markt zijn, is niet goed voor hen. Dus geef ze liever enkele maanden melk, en dan vaster voedsel. Die waarschuwing, die de Britse krant The Observer afdrukt, is afkomstig van een van de kopstukken inzake kinderverzorging bij Unicef.
Gill Rapley van Unicef is van mening dat baby's die vanaf heel jeugdige leeftijd met de lepel uit een potje worden gevoed, op latere leeftijd meer kans lopen op gezondheidsproblemen. Volgens Rapley is het geen goed idee om alleen voeding in pureevorm te geven en moeten kleuters zichzelf op vroegere leeftijd leren voeden, zonder het lepeltje van moeder, want kauwen is goed voor hen. Ze wijst erop dat "degelijk wetenschappelijk onderzoek er geen twijfel over laat bestaan dat een baby tijdens de eerste maanden van het leven niets anders nodig heeft dan melk, ofwel uit de moederborst of in de vorm van formulemelk. Wanneer een baby zes maanden is, moet hij of zij zelf beslissen wat hij in de mond neemt. Als de kleine rechtop zit, en een volwassene toezicht houdt, kan de baby zichzelf dan voeden met de vingers". (LIM)

Bronnen:http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_495860.html?wt.bron=hlnNieuwsbrief
http://www.guardian.co.uk/medicine/story/0,,2104953,00.html

Gelukkig wisten we dit al vroeg en hebben zowel M als J op deze manier met vaste voeding kennisgemaakt op de leeftijd van 6 maand.
Bij M was dit nog wat moeilijk omwille van zijn motorische ontwikkeling. Hij kon nog niet goed rechtop zitten en ook stukjes naar de mond brengen was moeilijk. Omdat M (oa door slechte begeleiding bij de borstvoeding) al kunstvoeding kreeg en echt wel honger had (op kunstvoeding staat nu eenmaal een limiet), zijn we dan eventjes overgeschakeld naar papjes. Maar vanaf 13 à 14 maand eet M stukjes.
J is een natuurtalentje. Hij eet graag. De hoeveelheid varieert, maar zolang hij borstvoeding op verzoek krijgt, komt hij niets te kort.
Het is echt een plezier om hen zo te zien eten.
Zelf heb ik veel steun gehad aan het bijvoedingsforum.

Geen opmerkingen: