zondag 24 maart 2024

Museuhmm... Dance Revolution show

N volgt sinds dit schooljaar dansles bij Dance Revolution in Destelbergen. En het is een schot in de roos. Ze is gemotiveerd, gaat graag, danst graag bij die groep.
En de hoofdprijs was de clubshow gisterenavond. En niet zomaar een show, nee. Een uitverkochte show in het Capitole Gent.
Als Young Adult 1 kwam ze als 6e groep aan de beurt. En dan later ook nog eens in de clubdans en de finaledans. Ze genoot met volle teugen.
Podiumvrees? Wat is dat?
Foto's en filmpjes maken was verboden tijdens het optreden, maar een selfie tijdens het klaarmaken en de generale repetitie, dat kon natuurlijk wel.

vrijdag 22 maart 2024

World Downsyndrome Day 2024

Rock your Socks. Want anders zijn is ok.
Zoals elk jaar lagen onze gekleurde sokken al klaar. De foto werd vlug vlug genomen want organisatorisch is het 's morgens altijd wat rushen. Maar dit jaar lukte het wel om het hele gezin op foto te krijgen.
We blijven Werelddownsyndroomdag in de kijker zetten.

Formosa Tea

Formosa Tea
Workerplacement en contracten vervullen
Er zijn 4 rondes en in elke ronde ga je je 5 werkers inzetten tot je moet passen. Wanneer iedere speler gepast heeft, ga je naar de volgende ronde.
Mogelijke acties:
- Plaats een werker op een plantage en neem alle blokjes van 1 kleur of van elke kleur 1 blokje. Speel je daarmee de bloemtegel leeg, dan krijg je die ook. Leg de blokjes op dezelfde vochtigheidsgraad als waar je ze opraapte in je mand op je spelersbord.
Wanneer er in diezelfde rij als waar jij je werker plaatst op de plantage er in de fabriek (workerplacement spoor naast de plantages) werkers staan, dan mogen die x-aantal stappen doen en bij iedere stap de actie uitvoeren. X is afhankelijk van hoeveel werkers er op die rij in de plantage staan.
- Plaats een werker op de 1e plaats van de fabriek, verplaats alle blokjes vanuit de manden op je spelersbord naar dezelfde kolom en rij in het productieproces en voor de actie uit. De andere acties kunnen maar getriggerd worden wanneer jij of medespelers werkers op de betreffende rij van de plantage gaan zetten. De acties die je kan doen gaan de vochtigheid verminderen (blokje naar beneden schuiven) of er een flavour aan geven (blokje naar de volgende kolom schuiven).
Wanneer een werker aan het einde van de productielijn komt, blijft hij daar staan. Je kan geen 2 werkers op hetzelfde moment op hetzelfde productieproces hebben.
- Neem je werker van de productielijn en kijk aan de hand van vochtigheid en flavour van de blokjes of je goeie thee, gewone thee of slechte kwaliteit thee gemaakt hebt. Stockeer die op de juiste plaats op je spelersbord en krijg de eventuele extra punten.
- Plaats je werker op de verkoop-spots. Je hebt 2 mogelijkheden: ofwel verkoop je internationaal en ga je leveren aan een contract-kaart. Afhankelijk van welke kwaliteit thee krijg je punten en de contractkaart. Ofwel verkoop je nationaal. Dan krijg je geen onmiddellijke punten maar wel stappen vooruit op een voordeel-spoor en endgame-scoring.
- Plaats je werker op de speciale fabrieksband. Hier geldt hetzelfde ivm triggeren als de gewone fabrieksbanden. Maar ipv je blokjes vanuit de manden naar je productieproces te brengen ga je blokjes van je warehouse (vaak slechte kwaliteit thee) naar je 'scented' area brengen. Bij iedere stap kan je dan een bloemtoken bijvoegen en op het einde van het proces, wanneer je je werker terugtrekt, krijg je voor je 'scented'-thee punten. Deze thee wordt dan niet meer verkocht.
Naast de gewone acties ga je op verschillende momenten (door acties of door x-aantal blokjes in te brengen) nog vooruit kunnen gaan op de sporen boven de theefabrieken. Deze sporen leveren voordelen op maar zorgen er ook voor dat die soort contractkaarten ook nog extra punten opleveren op het einde van het spel.
Na elke ronde is er een scoring of voordeel van een eventkaart en volgt er een clean-up. Na 4 rondes is het spel gedaan. De meeste punten scoor je tijdens het spel. Bij de endgame krijg je enkel nog punten voor je set-collection van contractkaarten en voor het spoor van nationale leveringen.

Conclusie:
Artwork op de weinige kaarten is wel mooi. De symbolen op locaties, kaarten,... zijn duidelijk. Zelfs als de tekens koreaans zijn, is er voldoende aandacht besteed aan duidelijkheid. De kleuren zorgden voor wat meer problemen. Waar de blokjes voor de thee een feloranje zijn, zijn de symbolen eerder geel (en zeker geen feloranje). Ook op je spelersbordje is de kleurkeuze niet logisch want dan is eenzelfde soort geel eigenlijk de plaats voor de bruine blokjes in het productieproces. Dat zorgde voor toch wat verwarring. Ook op je spelersbord is de volgorde niet logisch. Ipv best-goed-slecht van kwaliteit (zoals op de contractkaarten) gaat het op je spelersbord van slecht-best-goed. Ook hier kan dat voor wat verwarring zorgen.
Gameplay: het vraagt wat inzicht om te snappen hoe je je gaat moeten organiseren om de beste thee te krijgen. Eenmaal je dit door hebt, speelt het vlot. En dan heb je eigenlijk een vrij eenvoudig workerplacement en contracten vervullen spel op basis van de regels. Niet dat dit slecht is, want er is voldoende keuze om te gaan punten sprokkelen. Doorloop je het volledige productieproces en ga je voor de beste thee en punten? Of ben je tevreden met minder goede thee en probeer je gewoon zoveel mogelijk te maken om die nationaal te leveren of er scented thee van te maken?
Interactie is er niet enkel door het innemen van workerspots maar ook door het triggeren van het fabrieksproces bij jezelf en bij anderen. Dit maakt deze Formosa Tea net wat interessanter dan andere euros. Net zoals het thema dat ondanks het de wat abstracte eurovormgeving er toch door komt, een pluspunt is.
Er is echter wel heel wat downtime. Want veel kans dat er net getriggerd wordt wat jij wou gaan triggeren of dat iemand net die levering deed die jij wou gaan doen. En dan is het weer wat zoeken en rekenen naar wat voor jou de volgende beste optie is. Dit zorgt er wel voor dat de spelduur toch wat oploopt en het spel daardoor wat te lang duurde (net geen 3u) voor dit genre midweight spellen.
Ik schuif met plezier nog eens aan maar zou niet snel geneigd zijn deze zelf aan te schaffen. Te veel andere spellen die een gelijkaardig mechanisme hebben en vlotter/leuker spelen dan deze.

woensdag 20 maart 2024

Empire's End

Empire's End
Een biedmechanisme in combi met resourcemanagement.
Rampen gebeuren en verwoesten je stad, aan jou om dit te verhinderen of je stad terug op te bouwen.
Afhankelijk van het spelersaantal zijn er x-aantal beurten. Een time-tracker geeft aan welke actie er aan de beurt is en wanneer iedereen die afgehandeld heeft, gaat de time-tracker naar de volgende actie.
Er zijn 4 soorten acties:
- Rampen: elke speler legt in spelersvolgorde elk om beurt een resource op de ramp om deze te vermijden. Kan of wil je geen resource meer leggen, dan neem je de rampenkaart. Je verwoest het deel van de stad gelijk aan het nummer van de ramp (of aangrenzend indien dat deel al vernietigd is). De rampenkaart kan je daarna als troostprijs onder 1 van je andere stadstegels schuiven en die zal je voordelen of punten geven. En je krijgt alle geboden resources van alle spelers.
- Economie: je activeert alle groene tegels en de groene rampenkaarten en gaat resources verzamelen en/of ruilen.
- Industrie: je activeert alle grijze tegels en de grijze rampenkaarten. Je mag tot 2 rampenkaarten bouwen (schuiven onder de nog niet-vernietigde stadstegels). En je mag 1 stadstegel heropbouwen door x-aantal hamers af te geven. In deze fase kan je soms ook tegels wisselen van plaats.
- Militair: je telt hoeveel militaire symbolen je hebt en dan gaat iedereen er nog simultaan bij bieden. Wie het meeste heeft krijgt de 2 bonussen (punten en voordelen). De andere spelers krijgen 1 bonus en moeten dan een tegel (hoogste, 2e of 3e hoogste) verplaatsen naar de aangegeven locatie.
Het spel stopt wanneer de time-tracker het eindpunt bereikt. Dan tel je nog de punten op de niet-vernietigde tegels op en wie endgame-scoring rampentegels heeft liggen, krijgt ook nog die punten. 

Conclusie:
Het artwork is veelbelovend. De symbolen zijn duidelijk. Productiekwaliteit van de deluxe wooden tokens is ok maar ook niet meer dan dat. Het geeft dat fijne tactiele gevoel maar op de resource-tokens is de screenprint niet wauw.
Gameplay: ik had hoge verwachtingen maar deze werden helemaal niet ingelost.
Alles is veel te random, te grote geluksfactor. En wie de dans ontspringt, zal iedere keer de voordelen blijven hebben en bijna zeker winnen.
De rampentegels die je kan bouwen (tijdens de rampen- of industriefase) zijn ook niet zo interessant. Soms heb je geluk en past die net goed. Maar heel vaak ben je er weinig mee. 
Er is eigenlijk maar 1 manier om te winnen: zorgen dat er zo min mogelijk tegels vernietigd worden. En als er dan sneuvelen: dan liefst die met de minste punten. Al de andere manieren van scoren leveren gewoon niet genoeg op. End-gamescoring van rampenkaarten levert vaak maar een paar punten op (in een grootte-orde van 130-180 punten is dat echt peanuts). Vaak is het dan ook nog afhankelijk van andere tegels of waar ze liggen wat dan weer door elkaar gegooid wordt door de militaire kaarten. Ben je iets aan het opbouwen en hop, random kaartje zegt dat je de tegels moet wisselen. Pech gehad. En speel je wel op het militaire deel, dan heb je geen resources meer om te gaan bieden op de rampenkaarten en krijg je de volgende ramp over je heen.
De keuzes zijn dan ook moeilijk echte keuzes te noemen. Neem je de ramp of niet hangt vaak af van wat je nog kan betalen. Maar met iedere tegel die vernietigd wordt, krijg je tijdens de andere fases minder voordelen/resources dan de anderen. En moet je weer resources gaan spenderen om die tegel terug te bouwen wat dan weer resulteert in minder recources om te bieden enz.  Dit zorgt net voor het soort runaway-leader die je nooit kan inhalen.
Met 3 gespeeld en alle 3 dezelfde mening: niet goed bevonden.
Deze gaat dus op de verkoopstapel.

zaterdag 16 maart 2024

The Wizard always wins

The wizard always wins
Push your luck.
In je beurt kies je uit 1 van de 7 karaktertegels en voert die actie uit. De acties zijn gelijkaardig maar verschillen in kracht. Je gaat kaarten trekken en uitspelen en extra tokens uit de zak trekken voor extra symbolen of acties. De 1 is de minste actie maar geeft je daarna wel zeker de 1e keus voor de volgende keer. Hoe verder je gaat, hoe beter de actie, maar de kans op 1e keuze van actie de volgende ronde wordt daardoor kleiner.
De bedoeling is dat je je gems in de zak krijgt door een hoeveelheid symbolen te kunnen afleggen. En je tegelijk je aantal tokens (en dus kansen) vergroot om je eigen gem te kunnen trekken.
De 7 (wizard) is de enige tegel waarmee je kan winnen. Enkel wanneer je deze kiest en je eigen kleur gem trekt, win je het spel. Anders: pech gehad. Volgende keer meer geluk. Maar je bent dan wel als laatste aan de beurt om te kiezen welke tegel je wil, dus een ander zal waarschijnlijk de volgende beurt wel zijn kans wagen.

Conclusie: Mooie kleurrijke artwork. Wel erg grote doos voor wat het spel uiteindelijk inhoudt.
Simpel spelletje waar geluk een grote rol in speelt. Maar waar je ook je kansen zelf een stuk in handen hebt, want je gaat zelf opbouwen hoeveel tokens je kan trekken en hoeveel gems er in de zak gaan. Er is wel wat interactie want je kan met 1 karaktertegel een kaart wisselen van eigenaar, waardoor je zelf je voordeel kan doen of een ander net kan afblokken. Het is soms ook wat inschatten wat je medespelers gaan doen en of je hoog of laag wil inzetten voor spelersvolgorde volgende beurt.
Fijn fillertje.

Nova Roma

Nova Roma
Workerplacement in een grid.
Er zijn 5 rondes waarin je elk 3 beurten hebt. Je gaat in het begin van het spel karakterkaarten en rijtjes met persoonlijke doelen draften.
De startspeler kiest uit 1 van de 2 posities die de grote meeple krijgt. Deze zal in die rij en kolom de actie versterken.
Wanneer je je meeple zet, krijg je de kracht van de actie afhankelijk van hoeveel van je eigen meeples (plus de grote meeple) er bij die actie al staan. Hoe vaker je een actie doet, hoe beter die actie dus zal worden. Je gaat dan beide acties (van de rij en de kolom) uitvoeren in de volgorde die je zelf kiest.
Mogelijke acties:
- Krijg munten en koop grondstoffen
- Krijg influence en koop een tegel die je op het grid op je spelersbordje kan plaatsen zodat die extra grondstoffen oplevert. Er zijn ook dierentegels. Die leveren eindpunten op maar daar mag je tijdens het plaatsen van arbeiders geen arbeider op zetten, dus die combinatie van grondstoffen kan je dan niet meer triggeren.
- Een arbeider plaatsen op het grid op je spelersbordje en die grondstoffen krijgen. En/of een nieuwe arbeider kopen.
- Ga vooruit op 1 van de 3 sporen bij de paardenraces. Wanneer je voorbij bepaalde punten komt, kan je kiezen om influence te krijgen of een scoringstoken te nemen. Je kan ook een arbeider afgeven voor een extra stapje. Wie op het einde van de ronde het verste staat op een bepaald spoor, krijgt nog een puntenfiche. 
- Karakterkaarten nemen en spelen. Je kiest 1 of meerdere kaarten en speelt 1 kaart uit. Die kaarten geven voordelen bij acties of eindscoring.
- Ga met je boot vooruit op het spoor en krijg de voordelen waar je voorbij vaart. Je kan grondstoffen afgeven voor havenkaarten.
- Geef grondstoffen af voor een bouwkaart, bouw die blokjes in die vorm op het veld op het spelbord en krijg een eventuele grondstof als alles er rond volgebouwd is.
- Geef influence af voor de startspelertoken. En/of betaal influence (even veel als je actie waard is) om een actie naar keuze te kunnen doen.
Wanneer je tijdens je beurt 1 van je persoonlijke doelen voldaan hebt, mag je die afdekken met een scoringstoken. Je start met 4 scoringstokens en kan er enkel en max 3 bijverdienen bij de paardenraces. En je mag maar 1 scoringstoken per beurt leggen.
Na 5 rondes is het spel gedaan en wordt de eindscoring gedaan. Deze bestaat uit 11 mogelijke zaken die scoren. Al zal niet iedereen op alles scoren. Je scoort allerlei tracks (boten, paardenraces), kaarten (bouwkaarten, endgame-scoring karakterkaarten), meerderheden (bouwveld spelersbord), scoringstokens op je eigen spelbord, scoringstegels van de paardenraces, dierentokens, resterende grondstoffen, resterende influence, startspelertoken

Conclusie:
Ik had wel hoge verwachtingen door de positieve commentaren die ik overal hoorde. En ja, deze Nova Roma loste die hoge verwachtingen echt wel in. Artwork is top, symbolen duidelijk, mooi kleurenschema. Als ik ga muggenziften is de firstplayer-token een beetje over the top. Maar als dat het enige minpuntje is, weet je al dat het goed zit.
Gameplay is de typische euro-puntensalade. Eenvoudige acties die mooi verweven zitten in elkaar. Een spel waar het draait om keuzes, keuzes, keuzes. Waar je niet op alles wil spelen en dus de acties waar je op speelt wil versterken maar je toch wel eens die of die actie nodig hebt. En waar interactie vooral zal bestaan uit het net dat plaatsje innemen waar de medespeler ook zijn oog op heeft gezet. Of de race om eerste te zijn op een track of de meerderheid net te kunnen wegkapen.
Een groot voordeel is ook dat geen enkel spel hetzelfde zal zijn. Niet enkel zullen je persoonlijke doelen elke keer anders zijn maar ook hoe de acties zich tot elkaar verhouden op het grid is iedere keer random. Waardoor je elk spel andere combi-acties hebt.
Eentje waar ik mijn ogen voor open houd wanneer deze ergens voor een dealtje tweedehands wordt aangeboden, maar geen must-have want al aanwezig in de vriendengroep. Sowieso sluit ik met veel plezier aan wanneer deze op tafel komt.

woensdag 13 maart 2024

M 19

Zaterdag werd M 19. Een 'happy birthday' bij het opstaan en dan tijd voor cadeau's. Superblij vertrok hij daarna naar zijn kamer om direct zijn nieuwe boeken te kunnen lezen.
Normaal mag de jarige kaarsjes blazen. M wou liever gaan bowlen met het gezin. Gelukkig dat je niet 'in de goot' kon gooien want onze punten waren nu al laag. We hadden veel plezier met de 'drieband'-techniek, de bloopers, de dansjes bij spare of strike. Het hele gezin had een plezante avond en M straalde.