Tea Garden
Eentje waar ik zelf over twijfelde om aan te kopen op Spiel Essen, maar die dan in de vriendengroep opgepikt werd.
Deckbuilding met handmanagement en action-selection.
Er zijn 5 rondes en in elke ronde ga je max 4 beurten spelen, voor een 4e beurt ga je bijbetalen, minder dan 3 beurten mag altijd en zal soms gebeuren.
In het begin van de ronde trek je 4 nieuwe kaarten (als je er nog over hebt in de vorige ronde, heb je dus meer kaarten om te spelen).
Daarna ga je kiezen hoeveel kaarten je speelt in een beurt en op welke volgorde je ze legt. Elke kaart heeft een strenght (rechtsboven) en hoeveel strenght zal bepalen hoe sterk je actie is. Daarnaast heeft elke kaart ook mogelijks een symbool. Ofwel zijn dat theepotjes in een kleur, belangrijk om nieuwe kaarten te kunnen kopen. Ofwel is dat een secondary actie, die je dus een extra actie oplevert. Maar het is enkel het bovenste symbool dat zichtbaar is, als je meerdere kaarten speelt.
Je kan kiezen in welke volgorde je je main-action of je secondary actie doet. Daarnaast zijn er ook nog een aantal vrije acties die je in je beurt kan spelen wanneer het je uitkomt.
*Main-actions:
- Bouw een pagode: afhankelijk van je strenght kies je welke pagode je bouwt. Je bouwt altijd aangrenzend aan een eerder gebouwde pagode of je betaalt 2 extra strenght om een veld over te slaan. Sommige duurdere pagode-plaatsen leveren ook punten op. Je krijgt het voordeel dat op de token op het veld ligt (token blijft liggen, andere spelers krijgen die ook wanneer ze daar bouwen).
- Koop een actie-kaart. Ook hier afhankelijk van je strenght zijn actie-kaarten beschikbaar. Kaarten hebben ook één of meerdere theepotjes linksonder staan. Die moeten in je bezit zijn om de kaart te kunnen kopen. Alle gespeelde theepotjes op je spelersbordje in deze ronde tellen mee of je geeft een joker-token af. Je betaalt het aantal theeblaadjes uit het juist buideltje (of een hogere buidel) en neemt de kaart op hand. Die kan je dus in je volgende beurt in die ronde al gaan gebruiken of bijhouden voor de volgende ronde.
- Karavaan-actie: je betaalt x-aantal blaadjes voor een voordeel of actie. Of je kiest voor de strenght van de actie voor punten en emperor-tokens.
- Fermenteren: afhankelijk van je strenght draai je x-aantal theeblaadjes om van de groene naar de bruine kant.
- Extra harvest: per pagode krijg je 1 theeblaadjes en hoeveel pagodes je kan activeren is ook hier weer afhankelijk van je strenght. De blaadjes komen in de buidel terecht van het nummer van het veld waar elke pagode staat.
*Secondary Actions:
- Bootje varen: je verzet je boot 1 veld en krijgt bijhorende bonussen
- Cup production: je neemt 1 tegel uit het aangrenzende vak waar 1 van je pagodes staat. Je legt die tegel voor je, je mag die aan elkaar puzzelen met eerder verkregen tegels en dan liefst zodat de kleuren matchen (endgame-punten), maar zelfs als ze niet matchen mag je er een token op leggen.
- Tea Studies: je verplaatst je meeple 1 sectie op de rondel op het spelbord en kiest 1 van de 2 voordelen. Ben je terug op de startpositie van de rondel, dan plaats je een meeple in het midden.
*Vrije acties:
- Emperor track: je geeft 2 emperortokens en 1 blaadje van de juiste buidel af om 1 stap vooruit te gaan. Je krijgt het voordeel. Voordelen kunnen oa sterkte emperor-kaarten zijn met endgame-scoring, je deck uitdunnen, tokens krijgen,...
- Cup-bonus gebruiken: je geeft het token af dat je tussen 2 cuptegels gelegd hebt af en neemt 1 van de 2 aangrenzende bonussen.
- secondary action x2: je betaalt 3 bruine blaadjes en mag je secondary action nogmaals doen. Belangrijk: dit kan je enkel doen als je in die beurt een secondary-actie gespeeld hebt en mag je maar 1x doen per beurt
- Scroll token gebruiken: je levert de tokens in en gebruikt die tijdens je beurt. Voorbeelden hiervan zijn +1 strenght, joker-theepot, x2 secondary actie.
Wanneer iedereen gepast heeft, volgt er nog een clean-up. Al je groene blaadjes gaan een buideltje lager, al je bruine theeblaadjes gaan een buideltje hoger. Daarna ga je een harvest doen van 2 blaadjes per pagode en die in het juiste buideltje leggen.
Na 5 rondes zit het spel er op en krijg je nog endgame-punten. Die kunnen behoorlijk oplopen, dus geen schrik als je tijdens het spelen het gevoel hebt weinig te scoren!
Je krijgt punten per emperor-kaart en per aangekochte actie-kaart. Voor elke meeple in het midden van de rondel krijg je nog 10 punten en wie bovenaan het emporor-track staat krijgt ook nog 10 punten. Als laatste krijg je ook nog punten afhankelijk van hoeveel cup-tokens je met de juiste kleur aan elkaar puzzelde. Alles opgeteld en dan ken je de winnaar.
Conclusie:
Artwork en thema spreken mij niet zo aan, maar de uitvoering is wel dik ok. De kleuren zijn goed gekozen. De tokens en meeples zijn van goeie kwaliteit. De symbolen zijn intuïtief, groot genoeg en duidelijk. Niets op aan te merken.
Gameplay is straightforward maar met toch genoeg keuzemogelijkheden. In sé een deckbuilder met 5 hoofdacties dus van regels heel vlot en toch genoeg diepgang. De keuzes die je gaat maken met de kaarten die je in handen krijgt is toch wel wat denken en plannen. Om dan misschien toch tot de conclusie te komen dat je net dit of dat te kort komt. Want vergis je niet: het vraagt toch wel wat nadenken en puzzelen wat je wil doen. En als iemand dan bv net de emperor- of actiekaart voor je neus wegkoopt, dan valt je plan in duigen en moet je opnieuw gaan denken hoe je het wel kan doen. Het fijne is dat er verschillende strategieën mogelijk zijn en dat je gaat moeten opbouwen. In de 1e beurt denk je dat je nooit iets gedaan krijgt, terwijl je in ronde 4 en 5 echt wel mooie acties kan doen die echt iets gaan opleveren. We speelden met 4 en hadden allemaal iets anders waar we op focusten. En toch lagen de punten van de eerste 3 spelers vrij dicht bij elkaar. Herspeelbaarheid is daardoor zeker wel ok. En als je dan nog weet dat er maar x-aantal actiekaarten en emperorkaarten per speler in het spel zijn en je daar dus ook iedere keer anders zal spelen, dan zit dat zeker snor.
Eentje die in de vriendengroep echt wel gesmaakt werd en doet verlangen naar mee plays.