Targi
Op meeples was het ook krokusvakantie en waren we met ons groepje maar met 2 spelers. Targi is dan ook een logische keuze. Hoewel dit al een ouder spel is, had ik deze nog niet eerder gespeeld.
Elk om beurt plaats je 1 van je 3 meeples op de buitenste rand kaarten van het speelveld. Je mag niet op dezelfde plaats als de rover of een andere meeple. En je mag ook niet tegenover een meeple van je tegenspeler staan. Als de 3 meeples geplaatst zijn, zet iedere speler zijn 2 tenten op de kaarten van de kruisingen van je meeples. De startspeler voert zijn acties uit en daarna voert de volgende speler zijn acties uit.
Acties van randkaarten (waar je je meeples op plaatst) zijn:
- resources krijgen
- een stamkaart uit je hand uitspelen en in je tableau plaatsen (stamkaarten leveren extra voordelen en punten op)
- resources ruilen voor een munt of een andere resource
- resources of munten ruilen voor punten
- een handelswarenkaart trekken van de stapel en de resources die er op staan, krijg je
- een stamkaart trekken van de stapel en betalen plus in je tableau plaatsen, of de kaart op hand nemen of de kaart discarden (als je ze niet kan of wil betalen en je al een handkaart hebt)
- een tent verplaatsen naar een andere vrije plaats op de kaarten in het middenveld
Acties van de kaarten in het middenveld van het speelveld:
- resources nemen
- een stamkaart betalen en uitspelen in je tableau of die op hand nemen. Indien je al een handkaart hebt, moet je de nieuwe kaart discarden
Wanneer je een kaart opraapt van het middenveld (handelswaren- of stam-), komt daarna een kaart van het andere deck in de plaats.
Als iedere speler zijn acties uitgevoerd heeft, wisselt de startspeler. De rover gaat 1 stap verder en de volgende ronde begint. Als de rover op een hoekplaats komt, vind een overval plaats en moet je resources of punten afgeven. Daarna wordt gewoon verder gespeeld.
Er zijn 2 manieren waarop het spel eindigt: na 16 rondes of wanneer een speler zijn 12e kaart gebouwd heeft.
Daarna worden punten geteld. Je krijgt punten voor de in-game fysieke punten die je verzamelde. Punten voor rijen in je tableau met allemaal dezelfde of net allemaal verschillende symbolen (artwork/tekeningen). Punten die op elke stamkaart staan onderaan rechts en eventueel extra punten van de gespeelde kaarten als je aan die voorwaardes voldoet.
Conclusie:
Hoewel het artwork wat gedateerd is, is alles wel heel duidelijk. De symbolen herken je meteen, je hebt geen regelboekje nodig.
Wij speelden met luxe-upgrades van meeples en resources en die zijn echt wel heel leuk!
Gameplay is eenvoudig van regels maar toch wel wat denkwerk waar je je meeple wil plaatsen want plaatsjes zijn beperkt en je moet rekening houden met de acties die je wil doen en de kruisingen die je daardoor zal maken.
Er is ook wel wat interactie, niet enkel omwille van plaatsjes inpikken maar ook met het uitspelen van bepaalde stamkaarten. Al blijft dit laatste wel beperkt.
Het blijft ook spannend tot het laatste want de punten liggen dicht bij elkaar.
Herspeelbaarheid is er zeker wel want de kaarten zullen altijd anders liggen, er worden andere keuzes gemaakt,...
Eentje die instant op mijn wishlist komt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten