vrijdag 10 mei 2019

Newton

Een 'droge' eurogame. Het thema over Isaac Newton en kennis vergaren komt niet echt tot zijn recht. Het kon even goed een ander thema geweest zijn. Maar ondanks dit, is het een goed spel. Eentje waarbij de gameplay niet zo moeilijk is, maar de keuzes wel een breinbrekertje zijn.
Je krijgt 6 startkaarten die je gaat gebruiken om je acties uit te voeren. Die 6 kaarten hebben verschillende symbolen. Na je beurt kies je 1 van de gespeelde kaarten die je onder je spelersbord stopt. Waardoor je actie sterker wordt de volgende keer dat je die actie speelt, want het aantal symbolen op het bord, bepaald de sterkte van je actie.
Er zijn 5 basisacties en een joker.
De joker kan je inzetten voor eender welke actie. En als je die actie al gespeeld hebt, is die gekozen actie dus ook al sterker.
Je kan gaan reizen rond de wereld. Daarbij ga je stappen zetten op de wereldkaart en dek je telkens met een cube de tegel af waar je op eindigt. Onderweg vind je ook voordelen in de vorm van elixirs en munten.
Je kan ook op het techniekspoor vooruit gaan. Ook dit levert extra voordelen op onderweg. Maar ook de tegels waar je op eindigt, leveren een bonus op. Je gaat ook toewerken naar een voordeeltegel op het einde van het spel.
Je kan ook werken, dan krijg je geld. En ben je onderweg naar een voordeeltegel. Als je de track uitloopt, krijg je sowieso extra punten tijdens de eindtelling. En geld kan je ook omzetten in elixirs
Een volgende actie is kennis opdoen, dan kies je een extra kaart uit het aanbod. Dit zal je nodig hebben om in de volgende beurt acties te kunnen spelen. Naast de gewone actie van de kaart, krijg je bij deze kaarten ook een extra actie (die in het bovenste stuk van de kaart gedrukt staat) of een boek.
En die boeken, die zijn belangrijk bij de laatste actie. Dat is het shelven van je vergaarde kennis in je boekenkast op je spelersbord. Per rij of kolom die je kan afdekken, scoor je op het einde van iedere ronde deze punten. Als je niet de benodigde boeken hebt, kan je die verkrijgen door een elixer af te geven. Maar je kan, naast de boeken, ook een aantal locaties afdekken. En daar komt dan het reizen van de eerste actie om de hoek piepen. Je kan enkel een locatie afdekken die je al bezocht hebt.
Er is echter een manier om hier een plan B te gebruiken, want door 3 elixirs af te geven kan je een willekeurige tegel afdekken. Maar dat is dan wel erg duur dus wil je enkel gebruiken als het niet anders kan.
Het spel is van moeilijkheidsgraad medium. Het mechanisme is simpel, de beste combo's proberen te halen uit je actiekaarten is een uitdaging. En dan nog de juiste keuzes maken op welk spoor je vooral wil investeren, is ook wat denkwerk.
Voor wie graag eurogames speelt, is dit een goed spel. Ik zal het ook met plezier nog eens spelen als het op tafel komt. Maar zelf aanschaffen zie ik ons nog niet doen. Het is naar mijn gevoel te inwisselbaar voor andere eurogames.

Geen opmerkingen: